søndag 28. august 2011

Klovnens kloke ord: Pushwagner

Dette er første del av mitt prosjekt "helteforeslesninger" hvor jeg ser nermere på hvem mine helter er og hvorfor de er det.

Del 1 Pushwagner. 


Terje Brofos, bedre kjent som Pushwagner ble født i 1940. Han er i dag en av Norges viktigste samtidskunstnere, hans verker kjennetegnes av detaljrikdom, repitisjon, dybde og perspektiv. For meg er det viktigste kjennetegnet evnen til å kommunisere en kompleks verden gjennom enkle tegninger.

Men hvem er Pushwagner?

Mannen selv har forklart at han bare er Pushwagner når han lager kunst som blir stående. En annen beskrivelse av forholdet er at Pushwagner fungerer som en brynje for Terje Brofos, masken som skaper mulighetene for en ellers ganske sjenert mann.

 "Folk er mindre disponerte for motforestillinger når det gjelder en klovn som dummer seg ut, men er seg selv, på en måte naturlig, enn noen som prøver å imponere" forklarte Pushwagner i en dokumentar om seg selv . Han lever opp til dette utsagnet, og er for mange blitt en maskot. Norges egen klovn, men er det virkelig slik vi vil fremme en av Norges beste kunstnere?

Etter litt omtanke blir svaret: hvorfor ikke? Med sin ærlighet, klønette framtoning og rufsette historie baner han seg veien rett inn til mange nordmenns hjerter, nettopp fordi vi har fått se alle sidene av Pushwagner som meneske og ikke bare kunstneren han ønsker å være. Vi heier på Pushwagner, vi lager film om Pushwagner, vi ler av Pushwagner, vi blir triste av historien til Pushwagner, vi bryr oss om mannen bak brynjen og vi tenker alle at dette fortjener han etter alt han har gått gjennom. Selv sier han at : "Jeg lever for applausen, det må du jo skjønne" og med dette blir forholdet mellom nordmenn og Pushwagner likestilt. Han elsker oppmerksomheten like høyt som vi verdsetter ham. Ingen fugl flyr for høyt når den flyr for egne vinger, han har skapt dette selv.

Pushwagner lever for kunsten, familie har måttet godta at andre menesker er satt i annen rekke. "Saken er å forstå at du ikke har noe å leve for og gjøre noe ut av det. Skape et ornament av kaos." Pushwagners grunn til å leve er kunsten og dette er mer enn synelig i kvaliteten på verkene han skaper. Han ønsker av  kunsten hans kan kanskje minne folk på at de har et indre liv. Er det for mange av oss i dag som legger skjul på dette? Vreng deg ut i offentligheten, ta med alle detaljer, alle personlighetstrekk og kanskje du kan skape noe på linje med det Pushwagner har skapt iløpet av sitt liv. Lær av hans feil: aldri glem hva du har laget, ikke fortreng det du har gjort, det er en del av deg, det er dine barn.

Klovnens kloke ord skaper selvtillit for meg som er usikker, dette og bare dette er grunnen til at Pushwagner er helten over alle helter.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar